duminică, 15 ianuarie 2012 | By: ioana97

O singura alegere te poate transforma radical...

CE SPUN EI:
  • Tradus în peste 25 de limbi
  • Declarat de Publishers Weekly şi Amazon unul dintre cele mai bune 100 romane ale anului 2011
  • În curând film produs de Summit Entertainment (producatorii Twilight)
O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI HOTĂRĂŞTE PRIETENII

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI DEFINEŞTE IDEALURILE

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI DETERMINĂ CREDINŢA – PENTRU TOTDEAUNA

O SINGURĂ ALEGERE
TE POATE TRANSFORMA RADICAL

„O carte captivantă, fascinantă.” – JAMES DASHNER
Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.
În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.
Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfîşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.


CE SPUN EU:
 Trebuie sa incep de undeva, nu? Greu...e chiaaar greu. Divergent era o carte de la care avem asteptari mari dinainte sa apara(presupun ca multi au avut, din moment ce a fost o carte atat de apreciata si atat de laudata pe blogurile straine, nu?). Si vreau sa spun ca mi-a dezamagit total asteptarile. Efectiv, le-a lasat in urma pe la pagina 150. (Incep sa cred ca trebuie sa am asteptari mai dure de la o carte...:D).
  Primele pagini sunt normale(chiar incepeam sa ma gandesc, in timp ce citeam...ok, si ce-ai asa de tare la cartea asta?), dar la un moment dat mi-am dat seama ca am terminat cartea, ca mi-a placut, ca nici macar nu am realizat ca am citit atat de mult....Nu cred ca pot descrie foarte bine sentimentul pe care l-am avut la sfarsit. 
 Sincer, Veronica Roth a reusit sa creeze o lume ata de credibila incat dupa ce am terminat cartea m-am gandit la ceva de genu': si ce s-a intamplat cu lumea asta, ca parca e putin schimbata? Lumea asta in care oamenii se grupeaza dupa un modul de viata pe care vor sa il duca mi se pare atat de aproape de realitate. Adica, si noi ne alegem prietenii dupa ceea ceva ce avem in comun, asa ca de ce nu, intr-un viitor apropiat vom creea comunitati in jurul acestui lucru? Vom fi neinfricati, eruditi, abnegati, candoare sau prietenie. 
 Cred ca acesta e motivul de baza pentru cartea e asa de ,,nu pot sa ma dezlipesc de ea''. E mai aproape de realitate decat toate cartile cu subiect distopic pe care le-am citit si trebuie sa recunosc ca o pun cu siguranta pe primul loc. 
 Beatrice este divergent si trebuie sa faca una dintre cele mai grele alegeri: sa isi paraseasca familia si sa traiasca intr-un fel care nu ar face-o fericita, sau sa aleaga o alta factiune, parasindu-si familia, dezamagindu-i, dar traind o viata care ar face-o fericita. Bine, cred ca ati realizat deja care este alegerea ei. Problema apare cand si fratele ei renunta la factiunea sa, ridicand multe intrebari, cele mai multe din partea Eruditilor.
 Puneti-va in locul unui om care a trait toata viata facand fapte bune, renuntand la orice care ar fi facut-o fericita si care acum trebuie sa faca totul pentru ea. Acum urmeaza partea grea. Este timpul sa arate ca isi merita locul in randul noii factiuni si ca nu va ramane pe langa. Si, credeti-ma, ca o face intr-un mare fel: mai intai ia bataie, apoi isi vede colegii renuntand la acest drum, ii vede pe cei din jur fiind dispusi sa omoare ca sa fie siguri ca vor ramane acolo, isi face pe unul dintre instructori un inamic, si, bine ca mi-am amintit, se indragosteste de celalalt. 
Si de aici totul devine o nebunie, ceva pe care nu as fi in stare sa descriu si pe care oricum nu am de gand sa incerc. Doar trebuie sa cititi voi singuri cartea. Va promit, nu veti fi dezamagiti. 
Bine, poate doar la sfarsit, la ultima pagina, cand va veti da seam ca s-a terminat cartea si ca trebuie sa mai asteptati asa de mult pana la urmatorul volum. 


Nota: 5/5


P.S.: Pentru toti oamenii care se gandesc sa ma faca fericita: faceti-mi-l cadou pe Four(daca nu reusiti pe Dimitri)...-nu, nu m-am putut abtine:D-
P.P.S:Imi cer scuze ca am scris atat, dar chiar si asa simt ca nu am reusit sa spun tot ce am vrut.
P.P.P.S: Inca mai cititi aici? Trebuia sa va luati cartea deja si sa plecati in lumea lui Beatrice.

1 comentarii:

Teo spunea...

Deci sunt foarte de acord cu primul P.S ...ca sa nu mai zis ca ai dezvaluit prea mult :))
Deci in primul rand aceasta cartea este una dintre cele mai imprevizibile cu mici exceptii si trebuie sa iti multumesc ca mi-ai imprumutat-o. Dupa cum ai spus si tu nici nu realizati cat cititi pana observati ca mai sunt doar cateva pagini. De mult nu s-a mai intamplat ca o carte sa ma impresioneze si efectiv sa ma duca in lumea povestita cum a facut Divergent... Oricum nu cred ca se putea o descriere mai buna sau mai scurta ca veni vorba :)

Trimiteți un comentariu