sâmbătă, 25 august 2012 | By: ioana97

Recenzie: Dragonul Maiestatii Sale de Naomi Novik

CE SPUN EI:
Dragonul maiestatii sale este primul volum din seria Temeraire.

Premiul Compton Crook, Finalist al Premiului Hugo

Viata capitanului Will Laurence din Marina Regala britanica este rasturnata din clipa in care captureaza o fregata franceza, avand la bord un ou de dragon destinat imparatului Napoleon. Transformat peste noapte in aviator, Laurence devine capitanul puiului de dragon pe nume Temeraire, de care il va lega o profunda prietenie. Laurence si Temeraire isi vor primi botezul de foc in inima bataliilor napoleoniene.

„Tocmai cand credeai ca ai vazut toate variantele posibile de povesti cu dragoni, Naomi Novik iti demonstreaza ca te-ai inselat.” Terry Brooks, New York Times

„Pe masura ce lecturam aceste carti, le simteam prinzand viata in imaginatia mea. Sunt romane excelent scrise, nu doar originale si alerte, dar si pline de personaje minunate.”
Peter Jackson, Hollywood Reporter



CE SPUN EU:
Lasati-ma cateva minute sa-mi revin...

...

Doamne, de cand n-am mai citit o carte atat de buna!
Nici nu stiu de unde sa incep. Am auzit de ceva timp de carte si am tot fost in cumpana: sa o iau? sa nu o iau? Intr-un final am prins-o la reduceri pe site-ul editurii(cred ca am dat vreo 15 lei pe ea) de Paste si am luat-o. Dintr-un motiv sau altul am trait cu senzatia ca e o carte "de copii". Nu ca nu mi-ar placea astea, dar cu o gramada uriasa de alte carti, care pareau mai bune, de citit nu m-a atras deloc, da' deloc. Si acum i-a venit si ei timpul. Concluzia? M-am apucat de citit si nu m-am mai putut opri (eh, ce bine ar fi sa se intample asa si cu cartile alea pentru scoala care...-eram pe cale sa deviez de la subiect).
Capitanul Laurence are parte de o aventura cum nici n-ar fi visat. Niciodata. Oul de dragon pe care l-a gasit era destinat lui Napoleon insusi, deci nu e de mirare ca apar atatea probleme de-a lungul volumul(care pare lung doar pana te apuci sa-l citesti). Temeraire este incredibil de frumos si atat de copil si foarte creativ si.... Trebuie sa descoperiti singuri. Am avut niste indoieli atunci cand au venit aviatorii sa-i desparta, dar nimic de lunga durata, nu va faceti griji.
Gata, gata, nu mai povestesc nimic despre continut ca ar fi pacat sa va stirbesc dorinta de a afla singuri.
Ce mi-a placut? Credibilitatea istorica. Povestea si detaliile sunt atat de bine aranjate ca la un moment dat am inceput sa ma intreb daca nu cumva noi nu stim deloc istorie. Toata cartea sau, ma rog, majoritatea ei pare o relatare pur istorica. Si se pare ca de fapt nu e. Mare pacat!
Modul de a-i descrie pe dragoni e fascinant si bine pus la punct. Dragonii din aceasta carte sunt printre fiintele fantastice cel mai bine create din multe carti. Majoritatea(daca nu chiar toate) calitatile, actiunle, defectele lor au justificari. Superbe sunt si momentele lor de slabiciune. Ceva ce mi-a placut e atunci cand Temeraire e "in calduri" si instructorul dragon ii explica lui Laurence ca ei nu sunt ca si cainii sau ca si caii. Am ras vreo 5 minute.
Finalul a fost extrem de bun...delicios chiar. Ma asteptam sa castige cine a castigat, dar chiar si asa a fost surprinzator si bun. La ce fel de exprimare pot recurge cand nu vreau sa dezvalui ceva! :)
Ce nu mi-a placut? Ca unul dintre dragonii mei preferati moare. De ceeeee? A fost asa tragica si trista toata situatia ca mi-a venit sa ma apuc sa iau la bataie un ofiter. Altceva nu cred ca se afla pe lista de ce nu mi-a placut sau, cel putin, nu-mi vibe acum in minte.

Nota: 5/5 (de mult n-am mai citit o carte atat de buna).

P.S.: Astept cu nerabdare continuarea...nici nu mi-am permis sa citesc fragmentul din Tronul de Jad de la sfarsitul cartii.

1 comentarii:

Unknown spunea...

nici eu nu citesc capitolul din urmatorul volum. o fac direct din volumul respectiv

Trimiteți un comentariu