duminică, 27 aprilie 2014 | By: ioana97

De ce citim?

Da, aceasta-i marea intrebare care bantuie constiinta oricarui cititor. De ce citeste? Stiu ca poate parea stupid, dar...de ce citesti? 



Trebuie sa recunoastem ca exista prea putini oameni care dedica la fel de mult timp cititului ca noi (prin noi intelegem cei care citesc cel putin 50 de carti pe an si care o fac din pura placere, nu pentru ca sunt obligati). Deci, de ce alegi sa-ti petreci viata intre paginile unei carti, printre cuvinte si semne de punctuatie in loc sa mergi afra cu ceilalti sa bateti mingea sau sa te joci cu papusile(da, cred ca asta e cea mai sexista replica pe care am spus-o pana acum pe blog)? 
Nu zic ca nu faci si asta, dar o faci mai putin...
De ce alegi sa-ti petreci noptile rasfoind pagini si pagini de aceeasi textura in loc sa dormi sau sa stai in bratele cuiva? 
Nu zic ca nu faci si asta, dar o faci mai putin. 
De ce, de ce, de ce....? 
De ce citesti, cititorule?! 
De ce citesti pana si aceste randuri(asta daca ai reusit sa ajungi pana aici)?






Eu citesc pentru ca e mai usor. Viata e mai usoara asa. De fiecare data cand mi se pare ca am dat de greu, iau o carte. Oamenii de acolo par, pur si simplu, sa se confrunte cu mai multe probleme decat mine. Sau, in cazurile extreme in care nu o fac, imi amintesc ca exista speranta si ca o sa reusesc sa traiesc in floricele si pasarele si roz ca si ele. Da, realizez ca e doar o minciuna pe care mi-o spun mie insami, dar imi face placere sa o spun. Iar si iar. 
Citesc pentru ca imi place sa vad lumea si dintr-un alt punct de vedere, pentru ca ma plictisesc de viziunea mea, singura pe care o am de altfel. Vreau sa vad cum gandesc alti oameni si, mai ales, cum vad ei lumea. Pentru ca pentru mine conteaza asta. 
Citesc pentru ca, ocazional, viata mea devine plictisitoare sau banala. Sau pentru ca imi doresc un strop de magie care nu se intampla. 
Citesc pentru ca asta imi place, pentru a asa pot descoperi oameni fara a vorbi de fapt cu ei.
Citesc pentru ca iubesc si asta ma face sa inteleg tot ceea ce implica acest cuvant simplu. 


8 comentarii:

Praf de stele spunea...

Foarte frumos spus!! :D
Eu citesc pentru ca vreau sa ies din cotidian si sa ma pierd si in alte lumi, inafara de cea in care traiesc. Imi place sa ma las purtata de val si sa traiesc la unison cu personajele povestii respective.

Anonim spunea...

Pentru citit, eu nu am o definitie. Citesc pentru ca altfel n-as fi eu. Citesc ca sa uit de necazuri, probleme, ca sa zambesc, sa rad, sa plang, sa ma indragostesc de personaje, de lumi si alte cele. Citesc ca sa imi imbogatesc imaginatia si sa ma diferentiez de ceilalti oameni din jurul meu.
Foarte frumos ai spus si mi-a placut enorm. Ma bucur ca ti-am descoperit blogul :)

Unknown spunea...

Cititul ma linisteste. E un mod placut de a ma relaxa. Cartea e ca un prieten bun cu care imi petrec timpul. Cu care rad, plang. :)

Unknown spunea...

Cititul e fantastic.Atunci cand sunt trista, o carte ma liisteste,ma face sa simt actiunea,o carte te duce in alta lume .(:

Unknown spunea...

Cuvinte frumoase! De ce citesc? Uite ca nu mi s-a mai pus intrebarea asta asa de serios. Adica am mai fost intrebata de prieteni de ce citesc dar raspunsul meu a fost "pentru ca imi place", nu am mai dezvoltat de acolo mai departe. Daca stau sa imi reconsider raspunsul as spune ca cititul ma face ceea ce sunt acum. Daca nu as citi nu as mai fii eu insami, ar fii de parca ceva ar lipsi din personalitatea mea. Eu sunt fata din grupul de prieteni care are mereu o carte in mana, in fiecare saptamana alta carte. Eu sunt fata din metrou/ratb/tren/strada etc care nu isi scoane nasul din carte pana ce nu ajunge la destinatie. Eu sunt fata careia parintii ii spun seara ca este ora 3 si ca ar trebui sa se culce pentru ca peste 5 ore trebuie sa se trezeasca. Si as putea sa continui cu astfel de propozitii pana la infinit. Deci as spune ca citesc pentru ca asta sunt eu.

YuLiAnDrEeA spunea...

Frumos spus.
Eu?De la banalul citesc pentru ca imi place,la asa cum ai spus tu pentru a vedea ca altii au probleme mai grave,desi sincer uneori cred ca am nevoie de ceva mai sadic ca sa ma simt mai bine.Un motiv concret nu cred ca am.N-am citit de mica.Da,ii placea sa aflu lucruri noi dar imi placea sa colectionez carti,sa le vad cum stau pe rafturi,dar nu prea le citeam.Mi se parea doar ca arata bine acolo.Am inceput sa citesc in felul cum citesc acum in clasa a 6-a.Am inceput cu jurnalele lui stefan,luata cu revista pentru ca imi placea coperta.Am devorat cartea,desi acum nu mi se mai pare cine stie ce.Dupa,am vrut mai mult.Am devenit dependenta.Toti banii mi dadeam pe carti.Dar pot spune ca nu-mi pare rau pentru niciun leu.Cred ca pentru asta citesc,pentru ca sunt dependenta,pentru ca a devenit o parte din mine.

Unknown spunea...

Citesc ca sa ma ascund de lumea in care traiesc. Cartile mi-au devenit prietenii care imi spun povesti si care ma fac sa numai fiu atat de singura. Inca din momentul cand am gasit cartea care le-a adus si pe restul cu ea am stiut ca nu o sa mai vreau sa renunt vreodata la "drogul" asta.
Citesc pentru ca pot visa cu ochii deschisi, pentru ca pentru un timp cartea ma umple de sentimente si imi astupa golurile din suflet
Cititul m-a tinut departe de placerile adolescentine cand am trecut prin momente grele.
Citesc pentru ca acum nu mai pot exista fara doza de magie si fericire pe care tot ce implica "omuletii negri de pe campia alba" mi-o ofera ca pe un medicament capabil sa ma trezeasca la viata atunci cand sunt pe jumatate moarta.
Iti ador blogul si ma bucur ca l-am gasit :)

Ema spunea...

Eu citesc pentru ca doar citind simt ca traiesc alte vieti. Pentru ca viata asta nu imi este de ajuns si vreau sa ma simt libera, sa simt ca zbor si ca ajung in alte locuri, sa traiesc prin personaje si sa inteleg mai bine lumea.

Trimiteți un comentariu