joi, 10 aprilie 2014 | By: ioana97

Draga viata...

Nu stiu cine predomina: cei care o plac sau cei care nu o plac pe Alice Munro. Eu ma aflu in cea de a doua categore. Nu, nu mi-a placut "Prea multa fericire". Am primit "Draga viata" cadou. Minunat. Tinand cont ca voiam sa ii mai acorf o sansa. Poate ca volumul anterior nu a fost cel mai reusit. 
Nu, nu e vorba de un volum mai mult sau mai putin reusit. E vorba de stilul ei de a scrie. Pur si simplu nu se pliaza cu ceea ce imi place mie sau cu ceea ce vreau acum. Nu spun nu, e o autoare de valoare, dar pur si simplu nu e pe gusturile mele. 
Pe o coperta era un citat dintr-o recenzie care spunea ca lucrarile ei sunt minunate pentru ca surprind fragmente de viata, personajele ei parand ca traiesc si inainte si dupa nuvela.  Cat se poate de adevarat. Doar ca mie fix asta nu-mi place. 
Nu, nu ma astept ca personajul sa fie nascut la inceputul cartii si sa moara la final, sau eventual pe parcurs ca sa ajunga sa bantuie ulterior sau mai stiu eu ce. Nu vreau viata lui David Copperfield acolo, dar vreau ceva mai plin de substanta sa zic asa! 
Da, sunt o persoana revoltata. Rau. 
Unele nuvele au un mesaj. Ceva ce am putut sa inteleg. Sau sa percep. Unele au dedesubturile lor. Si mi-au placut mai mult sau mai putin. Inteleg de ce ai scrie asa ceva. Dar unele sunt...par lipsite de sens. (cred ca eu incep sa fiu lipsita de sens). 
Mi se pare ca sunt genul de povesti pe care le spune cineva intr-o incapere cu oameni necunoscuti doar pentru a sparge tacerea. Oamenii o sa zambeasca si o sa o aprobe chiar daca povestea nu are niciun sens si nu se potriveste momentului. Doar ca apreciaza ca altcineca a spart gheata. Poate ca din aceasta cauza este ea apreciata. A facut ceva ce altii nu au facut inainte. Sau poate ca...nu, nu mai dau cu presupusul. E prea mult pentru mine. 
Stiu ca unele personaje au un trecut, dar pe mine nu ma multumeste asta. Nuvelele ei seamana cu un tablou al vreunei scene de lupta. Sau bal. Il privesti si  in prima faza nu iti doresti sa  stii povestea din spatele sau fata lui(cine e personajul, cum a ajuns in acea situatie, omul acela care pare ca se impiedica, va cadea oare?) daca e suficient de expresiv. Dar cu cat il studiezi mai mult, cu atat mai mult iti dai seama ca vrei sa stii. Poate ca in prima faza ai ignorat povestea, dar imaginea aceea nu mai ajunge. Vrei mai mult. Asa mi se par si nuvelele ei, cu singura exceptie ca nu sunt la fel de expresive. 
Eu am nevoie de volume groase, cat mai groase, de descrieri poetice si actiune. Ma abtin sa dau o nota unor nuvele pe care nu le inteleg(nu o sa mentionez ca altfel sta treaba cu nuvelele rusilor sau chiar ale unor romani pe care le pot gasi frumoase!). 
Oricum, pana si modul ei de scriere mi-a lasat un gust amar(aici poate fi de vina si traducerea) si pot spune ca per total am fost dezamagita de ea. De cartile ei. Asteptam mai mult de la un castigator de Nobel. (Sau poate nu ma pot eu adapta luteraturii contemporane serioase). 

Nuvela mea preferata din acest volum e "Trenul". (Sper sa nu par prea contradictorie acum ca am dezvaluit aceasta informatie.)

6 comentarii:

Praf de stele spunea...

Desi se vorbeste atata despre autoare si cartile ei, inca n-am avut ocazia de a le citi. Deocamdata nu prea ma atrag, fiind altele care imi fac cu ochiul. :)

Anonim spunea...

N-am citit nimic scris de Alice Munro, dar s-a tot vorbit despre cartile ei, despre cat de renumita e, despre premiile acordate si asa mai departe. Asta, cred, m-a facut... foarte putin sa citesc de la ea. As vrea sa iau odata si sa-i descopar stilul de a scrie.

Unknown spunea...

Nu am citit carti de autoare. Trista e viata :/

Unknown spunea...

Nu am mai auzit de Alice Munro. De aceea a trebuit sa caut carti scrise de ea. Si mi-am dat seama ca am auzit doar de cartea Prea multa fericire scrisa de ea.

Krisz spunea...

Am ambele carti aparute la noi, Prea multa fericire si Draga viata, dar nu am apucat inca sa le citesc. Insa sunt un must read, femeia doar nu a castigat degeaba premiul Nobel :D

Ema spunea...

Am 3 dintre cartile ei, insa n-am reusit sa le citesc inca, desi stiu ca sunt bune, tocmai pentru ca, asa cum spune Krisz, nu ia nimeni degeaba premiul Nobel pentru literatura...Trebuie sa imi fac timp de ele.

Trimiteți un comentariu