vineri, 11 aprilie 2014 | By: ioana97

Miss Peregrine

Incerc sa rezumat aceasta carte intr-un cuvant: opera de arta. Nu neaparta datorita povestii, cat datorita aspectului cartii. E spuerba. Evident, datorita pozelor. Si povestea mi se pare foarte frumoasa si inreresanta. (pentru mine e o idee noua). 



Pana intr-un punct povestea e si foarte credibila. Sunt convinsa ca daca nu ar fi fost introdusi si strigoii, povestea ar fi putut fi reala intr-o masura mult mai mare. Daca situatia ar fi fost explicat folosind o gaura neagra sau o distorsiune spatiu-timp, m-as fi apucat sa caut intrarea spre trecut. Stiu, stiu, pentru majoritatea pare de domeniul fantasticului, dar e mult mai credibil decat povestea cu pasarile care...ei bine, fara spoilere, promit. 


Ceea ce m-a dezamagit la carte e reprezentat de modul in care e scrisa. Nu stiu exact carei categorii de varsta ii exte adresata, dar mie mi se pare middle age dupa limbaj(ceea ce nu cred ca se potriveste cu pozele, de fapt). Si partea asta ma intriga. Poate ca o parte e de la traducere sau poate ca nu. Nu pot sa spun ca e scrisa intr-un mod oribil, dar nu m-a incantat/impresionat. 
Celalalt lucru care nu m-a incantat foarte tare e legat de unele detalii colaterale. Unele dintre aceste detalii sunt importante, mai ales ca la un moment dat se impletesc si se intrepatrund cu povestea principala. Nu m-a incantat nici modul in care s-a incheiat. Nu stiu de ce. Pur si simplu. 
Actiunea cartii a fost pur si simplu mult prea concentrata in ultimul sfert de carte. Si tensiunea nu s-a acumulat ca intr-un roman politist unde da bine.


Spoiler: modul in care ucide acel monstrulet mancator de deosebiti mi s-a parut absolut penibil. De ce? Adica... Era la fel de credibil sa il loveasca un fulger si sa moara!! 
End of spoiler. 

Oricate critice am, aparent,  de adus la adresa cartii, trebuir sa marturisesc ca am terminat-o intr-o noapte. Deci mi-a placut. Mult. Doar ca nu este una dintre acele carti pe care le savurezi pagina cu pagina, cuvant cu cuvant ca sa descoperi limbajul mai mult decat povestea. 
O recomand tuturor celor care nu cauta o opera literara-gramaticala, ci celor care cauta o poveste de citit care sa le umple zilele gri. 

P.S.: as cumpara cartea doar datorita felului in care arata. Superba! (inchipuiti-va cum ar fi aratat daca paginile ar fi fost ingalbenite sau cu urme de arsura ca sa ii acorde patina timpului...) 

Nota: 4/5 

13 comentarii:

dark_eyes spunea...

Si eu am tot zarit-o, ba pe Goodreads, ba prin librarii... cred ca pana la urma o sa o si cumpar :)
Frumoasa recenzie!

dark_eyes spunea...

A, si ai un tag de la mine: http://alexandraslibrary.blogspot.ro/2014/04/cartile-secolului-xx-tag.html

Apy spunea...

Imi place recenzia ta, totusi nu am mai auzit de carte pana acum.

ioana97 spunea...

O sa il fac cu prima ocazie(asta putand insemna si cativa ani)

ioana97 spunea...

Multumesc:) eh, mie mi se pare o carte cunoscuta pentru ca am dezvoltat o obsesie pentru ea la un moment dat

Praf de stele spunea...

Draguta recenzia!! Am mai auzit de carte, chiar a fost adusa la clubul de lectura al liceului meu, dar n-am apucat sa o citesc inca.

Anonim spunea...

Miss Peregrine m-a speriat inca de cand a aparut. Am vazut niste imagini... terifiante - pentru mine - in cartea asta, daca nu ma insel, asa ca m-am indepartat putin de ea:)) Dar recunosc ca inca mai vreau sa o citesc. Titlul original, coperta si poate descrierea m-au cucerit, si m-au convins ca merita.

Unknown spunea...

Am vazut aceasta carte in librarii si chiar ma gandesc sa mi-o cumpar.

Unknown spunea...

Pare o carte interesanta. ♥

Unknown spunea...

Si pe mine tot coperta m-a atras foarte mult. Dupa am cautat mai multe informatii si pareri despre carte si am decis ca o sa o cumpar cand o sa am bani pentru ca vreau sa o iau in engleza impreuna cu volumul 2 si din pacate pe okian sunt doar hardcover si atunci sunt mai scumpe. Deci astept sa ma imbogatesc putin, dupa care sigur o sa le iau.

YuLiAnDrEeA spunea...

Sincer,mi s-a parut foarte ciudata coperta,dar cred ca asta mi-a placut la ea.Nici eu n-am cartea,totusi nu stiu daca o sa o am vreodata,lista mea de "to read" e extrem de mare...

Krisz spunea...

Imi doresc de multa vreme sa citesc cartea asta. De dinainte sa fi aparut la noi. Nu stiu, parca am simtit o atractie instanta din prima clipa cand am aflat de ea :) Un fel de dragoste la prima vedere. Sper sa nu ma dezamageasca cand o sa o citesc, in sfarsit.

Ema spunea...

Am auzit de atat de mult timp de cartea asta, si parca imi vine sa citesc, parca mi-e teama asa. Nu sunt mare fan filme sau carti horror sau thrillere care imi fac inima sa stea, dar parca am auzit prea multe lucruri faine despre ea... Merci pentru recomandare!

Trimiteți un comentariu