sâmbătă, 6 septembrie 2014 | By: ioana97

50 shades of Grey de E.L. James

[ACEASTA RECENZIE CONTINE SPOILERE]


Oh, Doamne, de unde sa incep?

Am vazut ca parerile legate de aceasta trilogie sunt foarte diverse. Pot presupune ca majoritatea cartilor se bucura de aceste pareri, dar aceasta serie are ceva special in aceasta privinta.
Eu una am inceput cartile doar pentru ca, ei bine, eram curioasa. Foarte multi oameni ale caror recenzii le respect au spus ca este o serie buna. Multi prieteni, ale caror opinii legate de orice sunt asemanatoare cu ale mele, au sustinut ca nu le place cartea. Ei bine, voiam sa stiu unde ma situez eu in aceasta lume. Si am aflat.

Inceputul cartii a fost interesant. Chiar m-a prins. Nu pot sa spun ca avea sanse sa imi placa extraordinar de tare(nu o sa mentionez nimic legat de ajunsul in topul cartilor mele preferate), dar parea o lectura placuta. Apoi, pe parcursul celor trei volume, lucrurile au inceput sa se inrautateasca tot mai tare.

Trebuie sa mentionez ca inainte de a fi citit cartea, nu aveam foarte multe idei despre ea. Stiam ca e vorba de Anastasia si un Christian Grey. Si ca este implicat mult sex. Nu stiam povestea. Sau orice alte detalii. Nici macar nu stiam ca pe ea o cheama Steel(poate am citit pe undeva, dar numele nu mi-a ramas oricum in minte).

Oricum, sa continuam. Primul volum il conisder digerabil, desi cam neverosimil. CAM. Anastasia mi se pare un personaj stupid, caruia nu ii pasa de  ceilalti, desi incerce sa simuleze o ingrijorare excesiva fata de ceilalti. Totusi, nimic din ceea ce a facut in primul volum nu mi se pare real, de parca ar fi o marioneta trasa de D-l Grey. Si totusi, ce este cu aceasta obsesie fata de D-l Grey? Ce este cu aceasta obsesie a lui fata de ea? Fata e pur si simplu stupida in multe cazuri: in primele clipe se intreaba daca Christian a venit sa-si faca de fapt cumparaturile in acel magazin. Si asta e doar primul exemplu. Nu are rost sa le insir si pe restu'.

Toata povestea ar putea parea credibila. Ar putea. Apoi intervine povestea D-l Grey. Si ea se arunca pur si simplu cu capul inainte in ceva ce nu cunoaste mai deloc. Dar o face oricum, pentru ca il iubeste atat de mult e barbatul acela, Domnul 50 de vicii, desi nu stie mai nimic despre el. Mi-as permite sa afirm ca el nu e la fel de imatur in dragostea pe care i-o poarta. Ei ii place aspectul lui si atat(cel putin la inceput); dar el lasa impresia ca este genul de persoana care stie cum sa judece o persoana. Deci o sa presupun ca nu se indragosteste atat de tare si iremediabil datorita felului in care arata.

Modul in care Anastasia incearca sa flirteze, intalnirile lor, totul mi se pare mecanic. Povestea lor de dragoste mi se pare la fel de credibila ca existenta vampirilor care sclipesc in lumina soarelui-inainte de Twilight.

Restul personajelor sunt prea putin sau deloc conturate, de parca lumea romaneasca s-ar putea constitui doar din ei doi. Desi pe parcursul celoralte carti ele sunt scoase din umbra cat de cat, nu reusesc sa fie conturate foarte clar pentru ca actiunile lor vorbesc prea putin pentru ei; o face doar gura domnisoarei Steel.

Finalul il gasesc absolut Mind Blowing(nu gasesc alt termen, ma scuzati). Poate am sarit eu partea care explica ce se intampla de fapt, dar: Anastasia ii cere lui Christian sa o bata, iar apoi tot ea pleaca pentru ca e a batut-o. Ce?! De ce?! Poftim?! Femeia are pur si simplu nu are sens jumatate de carte, iar apoi si mai putin. OK. Trecem cu vederea. Nu ii puteam face sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti inca din primul volum.

Volumul al doilea. Oh, Doamne, nici nu imi mai amintesc ce anume se intampla aici. Stiu doar ca toata actiunea lui (care ocupa suficienti copaci) s-ar fi putu rezuma in 100 de pagini. 200 cu indulgenta.

Bineinteles urmeaza impacarea mult asteptata. La ce altceva ne-am fi asteptat oricum? Doar nu avem parte de relatari de la Zeita Interioara despre un alt Grey care se intampla sa aiba aceleasi vicii ca si Christian?

Anastasia are o incercare de a explica modul in care se comporta Christina. Totusi, felul in care gandeste femeia asta mi se pare total anapoda. Sau poate sunt eu aia anapoda si toti oamenii gandesc de fapt ca ea. Hmmm...greu de precizat.

Vocea ei interioara, a.k.a. naratiunea insasi, devine tot mai enervanta. nu cred ca trec 50 de pagini fara sa auzi macar o data Zeita mea interioara sau Domnul Vicii Intunecate. Asa ca, eplicati-mi ce este in capul acestei femei. Pentru ca mie mi se pare o prabusire continua a ei in propriile ganduri din care nu isi mai revine pana la sfarsitul volumului III. De ce se tortureaza in asemenea masura singura?

Oricum, aparitia ultimelor 3-4 pagini mi s-a parut cu adevarat comica: de fapt nu mai exista nimic care s-ar putea intampla, dar pentru ca trebuie sa mai vand un volum, ceva care sa va atraga atentia. Pana atunci nu s-a intamplat mai nimic interesant, dar, totusi, atentia cititorilor trebuie starnita cumva.

Volumul III rezolva toate probleme. Oricum ai privi, toata lumea traieste fericita pana la adanci batraneti. Un fel de basm modern pentru femei care si-au petrecut prea mult din viata asteptand cartea potrivita pentru ele si care cred ca au gasit-o in opera lui E.L.James. Nu, nu incerc sa judec pe nimeni.

Nu stiu ce as putea sa spun despre el. Reactiile tuturor personajelor mi se par exagerate. Cateodata pot sa il inteleg pe Christian dar, niciodata, niciodata nu o pot intelege pe Anastasia: nici cand nu vrea sa accepte refrenul cantat permanent de Christian: ,,frumoaso, frumoaso, frumoaso", nici cand vrea cu atata incapatanare sa il schimbe pentru ea, nici cand vrea sa dovedeasca lumii atat de tare ca nu are nevoie de banii lui, nici cand repulsia ei fata de doamna Robinson atinge cote maxime.

Si cu asta cred ca am spus tot. Nu o sa va bat la cap cu gelozia lui Christian care devine tot mai apasatoare sau cu nerozia Anastasiei, cu aparitia lui Punctulet care nu e decat un liant mecanic al relatiei lor, nici cu fuga Anastasiei sau rapirea Miei. Toate astea sunt, practic vorbind, doar adiacente relatiei lor incandescente. Si de ce nu? Inteleg ca, teoretic, cartea vorbeste despre inceputul, dezvoltarea si trairea unei relatii, dar nu inteleg de ce totul se subordoneaza relatiei lor si daca nu o face, banilor lui Christian care par sa devina o povara pentru el atunci cand Anastasia alege sa il ,,paraseasca''.

Acum, un aspect minor in conceperea acestui roman, dar care a reusit sa atraga, in fapt, lumina reflectoarelor asupra cartilor: sexul. Pur si simplu e un element de umplutura. Nu stiu foarte multe despre BDSM (nici nu tin neaparat sa ma informez) sau despre boala lui Christian(exista pe internet foooooarte multe explicatii despre de ce el nu sufera de fapt de asta), dar nu m-a impresionat profund, nu m-a zguduit din temelii si nici nu mi-a placut in asa masura incat sa tanjesc dupa urmatorul volum, la fel cum nu m-a impresionat nici tentativa lui de a trece la  vanilla de dragul ei, nici incercarea ei de a practica bondage, cu toate ca ea este innebunita.

In opinia mea, la finalul a aproape 2000 de pagini, pot spune ca singurul aspect care mi-a placut la carte a fost play-list-ul care a fost intradevar delicios si faptul ca mi-am putu inchipui personaje pe care eu le consider frumoase si care nu intra in categoria banalului pentru ca nici povestea lor, prin neverosimilitatea si continuitatea ei fortata, nu este banala.

Nota: 2/5

5 comentarii:

alexa ioana spunea...

eu oficial sunt anti 50 shades of Grey. nu gasesc nimic fascinant, educativ, atractiv sau care sa merite sa fie citita in aceasta serie. am citit un volum si mi-a plasat un gust amar stiind ca toata lumea e innebunita dupa seria asta. nu am nimic impotriva scenelor erotice, dar daca autoarea ar fi pus accentul si pe alte lucruri sau ar fi creat o serie in care se regaseste si alt fel de actiune...

P.S. imi cer scuze ca, comentariile mele se posteaza de doua ori. nu stiu de ce, am incercat sa mai sterg din ele, nici macar nu comentez de pe telefon

Ema spunea...

Merci pentru recenzia clara si chiar si pentru spoilere. Pot spune acum ca am trecut prin carte si ca am salvat cateva zile irosite :)). Aveam eu asa o impresie despre carte, dupa ce am vazut asa "mult adoratul" film, insa nu eram 100% convinsa sa n-o citesc. Acum sunt! :D

alexa ioana spunea...

bine spus ca ai salvat cateva zile:))) in timpul asta poti citi carti care merita cu adevarat. poate pentru un film e bun, dar ca sa scoti astfel de carti...

alexa ioana spunea...

bine spus ca ai salvat cateva zile:))) in timpul asta poti citi carti care merita cu adevarat. poate pentru un film e bun, dar ca sa scoti astfel de carti...

Ema spunea...

A facut o fapta buna informandu-ne in legatura cu seria asta :)). Pierdeam timp aiurea.

Trimiteți un comentariu