duminică, 15 mai 2011 | By: ioana97

Ucenicul din Araluen de John Flanagan


Ucenicul din Araluen de John Flanagan

Ordinul Haraminilor 1

Ultima carte citita desi stiu ca a aparut acum o groaza de timp. De ce? Pentru ca a trecut tot timpul dupa o alta carte...ba apare contiuarea de la o serie pe care o adoram deja, ba ceva nou pe care toata lumea adora, ceva care are doar opinii pozitive...stiti si voi senzatia, nu? Ei bine, trebuie sa recunosc ca desi am citit cateva lucruri pozitive despre cartea asta pe blogul lui Shauki, nu am reusit nicioadata sa imi fac timp sa o cumpar.

Acum, cum am inceput sezonul de imprumutat carti de la prieteni am luat-o cu imprumut de la o prietena caeria i-o ,,recomandasem'' eu(ironia sortii, as spune). Recunosc un singur lucru... prima oara cand am vazut-o am rams usor dezamagita(nu tu coperta cartonata, nu tu cateva pagini care sa umple ceva zile...). Ca sa fiu mai sincera decat am fost de ceva timp incoace... pentru mine conteaza prima impresie pe care mi-o lasa cartile(coperta, imaginea, paginile, hartia), la fel cum se intampla la multi dintre noi, desi nu o recunoastem din prima.


Revenind la aiurelile mele, am inceput sa citesc fara prea mare tragere de inima. Nu de alta, dar primul capitol m-a bagat in ceata rau de tot...(daca o veti citi, sa stiti ca primul capitol, care cred ca este de fapt un prolog o sa va incurce rau de tot).

Trecand peste asta, e o lectura usoara si usor trista la inceput. Pe cine nu ar intrista povestea unui baietel orfan care vrea sa devina cavaler, dar care e prea scund pentru a-si face visul sa devina realitate? Bine, sa recunoastem ca daca ai citit cu atentie titlul seriei te prinzi destul de repede ca micutul Will va deveni haramin.

Actiunile decurg firesc si toti participa intr-un fel mai mult decat natural. Citind iti dai seama ca anumite personaje sunt extrem de bine conturate(mai bine decat in multe carti pe care le-am citi, ca sa fiu sincera). Pana si personajele secundare devin in anumite capitole importante. In anumite momente am realizat cat de important poate fi un aliat al unui inamic, cate de importanta este prietenia, dorinta de a castiga, dar sentimentul de respect.

Din pacate pentru partea romantica din mine si pentru partea romantica a oricarei alte persoane ce a citit cartea secventele romantice sunt aproape inexistente. Pe la inceput incepe Will sa se intrebe daca ii place de fetita-bucatar. Abia la sfarsit primim si noi un sarut.. si ala destul de mic si de pricajit, dar asta e, ne multumim cu asta. Din partea cui nu va spun, va las sa aflati singuri.

Sunt foarte multe lucuri legate de carte pe care as putea sa le amintesc(faza cu karkalii care a fost usor exagerata daca imi permiteti...trei nu reusesc sa il rapuna pe bau-baul cel mare si rau, dar vine Will si il da gata...intelept baiat), dar pe care prefer sa le las ca si mistere, lasandu-i si pe cei care citesc acest post si vor citi cartea sa descopere frumusetea cartii.

A fost frumos faptul ca Will are o disputa cu prietenul acela al lui(nu am memoria numelor, dar intelegi imediat ce cititi la cine ma refer), dar ajunge sa ii salveze viata. Fiecare dintre vechii lui prieteni este important, iar strategiile haraminului sunt uimitoare. Foarte frumos felul in care il atrage pe Will in capcana, sa zic asa, lui. Sfarsitul e extraordinar. Nu m-as fi asteptat la asa ceva. Daca va spun, din pacate, stric toata frumusetea cartii.

Nu stiu ce sa mai spun despre carte ca sa nu dezvalui prea multe despre actiuni. Daca spun ceva, e destul de simplu sa ghicesti aproape tot restul volumului. E o carte pe care vi-o recomand intr-o zi de duminica prea calda ca sa iesi afara cu bicicleta.

Inainte de a incheia am o intrebare, marunta, insignifianta, care nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni-nimeni, ceva discret si neimportant: cand apare urmatorul volum ca a trecut mult de la aparitia primului? :D


Ii dau nota 8,5 din 10.

3 comentarii:

Anonim spunea...

,,trei nu reusesc sa il rapuna pe bau-baul cel mare si rau, dar vine Will si il da gata...intelept baiat" =))=))=))Bine ai spus.Problema asta am intalnit-o si eu in multe carti dragi mieT_Te prea mult cateodata...Daca ai citit Zori de zi stii la ce ma refer:(

ioana97 spunea...

Da, Meyer a cam...ce cuvant? incurcat rau povestea in ultimul volum. Stiu exact la ce te referi.

George spunea...

Eu am citit seria in engleza si la sfarsitul ei m-am simtit uns pe suflet.
Primul volum poate fi aha hmm, dar in urmatoarele actiunea te lasa cu sufletul la gura. Seria cuprinde 12 carti, dar al 7 lea volum se intampla undeva intre volumul 4 si 5. In volumul 5 Will isi primeste frunza de argint. Legat de traducerea proasta a titlului, care in original e Ranger's Apprentice - Ruins of Gorlan si nu e Ordinul Haraminilor (bleh) ci Ranger Corps. Legat de cele doua bestii, prima moare ucisa de Halt (cu greu) a doua de Will. Pe langa seria asta, John Flanagan a inceput una noua, Brotherband, tot din acelasi univers si actiunea se petrece undeva intre volumul 9-10 din R.A. . Cuprinde 5 volume (al5lea e fresh) dar departe gandul de a spune ca e dezamagitoare, iti da acelasi feeling ca si R.A.

Trimiteți un comentariu